Dezinfekcija
Uništavanje virusa, bakterija i gljivica radi sprečavanja širenja zaraznih bolesti i osiguravanja zdravog i bezbednog okruženja.
Pojam i definicija
Dezinfekcija predstavlja ciljano smanjenje broja patogenih i potencijalno patogenih mikroorganizama na nivo koji ne predstavlja zdravstveni rizik po ljude, životinje i okolinu. Ovaj proces se sprovodi fizičkim ili hemijskim sredstvima, sa ciljem sprečavanja širenja infektivnih bolesti.
Vrste dezinfekcije (prema vremenu i nameni primene)
1. Profilaktička (preventivna) dezinfekcija
Sprovodi se redovno i planski u prostorima gde postoji potencijalna opasnost od širenja mikroorganizama. Cilj je smanjenje broja infektivnih klica ispod infektivnog minimuma.
Mesta primene:
- zdravstvene ustanove,
- objekti za proizvodnju i preradu hrane,
- objekti za pripremu i distribuciju vode za piće,
- obdaništa, škole, domovi,
- domaćinstva i javni prostori.
2. Tekuća dezinfekcija
Izvodi se tokom trajanja zarazne bolesti, u neposrednoj okolini obolelih osoba ili životinja, s ciljem sprečavanja širenja infekcije. Ova dezinfekcija se vrši paralelno sa izolacijom obolelih i drugim epidemiološkim merama.
3. Završna (terminalna) dezinfekcija
Primena nakon prestanaka boravka obolelog lica (npr. nakon izlečenja, hospitalizacije ili smrti), sa ciljem uništavanja zaostalih infektivnih agenasa u prostoru, predmetima i opremi.
Vrste dezinfekcije (prema sredstvima i metodama primene)
1. Fizička dezinfekcija
Zasniva se na primeni toplotne energije ili zračenja, i koristi se kada je primena hemikalija neefikasna, nepraktična ili nepoželjna.
Metode uključuju:
- iskuvavanje (voda 100°C),
- suva toplota (npr. peći za sterilizaciju),
- vodena para pod pritiskom (autoklaviranje),
- UV zračenje (za površine i vazduh).
2. Hemijska dezinfekcija
Najčešće se koristi u praksi, zbog širokog spektra delovanja i lakše primene.
Karakteristike efikasnih hemijskih sredstava:
- širok antimikrobni spektar (bakterije, virusi, gljivice, spore),
- netoksičnost za ljude i domaće životinje,
- nekorozivnost i nezapaljivost,
- stabilnost i jednostavnost primene.
Najčešće korišćene hemijske grupe:
- alkoholi,
- hlorni preparati,
- vodonik-peroksid,
- aldehidi,
- fenolni derivati.
Zaključak
Efikasna dezinfekcija je ključni element u kontroli širenja zaraznih bolesti i očuvanju higijene u različitim sredinama. Pravilna primena odgovarajućih metoda i sredstava, u skladu sa vrstom mikroorganizama i specifičnostima objekta, omogućava visok nivo biosigurnosti i zaštite javnog zdravlja.
Stupite u kontakt
Započnimo saradnju
Spremni da podignete standarde bezbednosti?
- call
- location_on Salaš 341, Čenej, Novi sad
-
Radno Vreme: Ponedeljak - Četvrtak:
08:00h - 15:30h Petak:
08:00h - 14:30h